Podatek CIT
05.11.2026 r.
3 min

Kiedy powstaje obowiązek podatkowy przy braku formalnego potwierdzenia wykonania robót?

dr Małgorzata Rzeszutek

Doradca podatkowy

Skopiuj link
Podatek CIT
05.11.2026r.
3 min

W przypadku robót budowlanych ustawodawca nie przewidział odrębnej zasady określającej moment powstania przychodu w podatku dochodowym – jego ustalenie następuje zgodnie z art. 12 ust. 3a ustawy o CIT. W praktyce, przy usługach budowlanych moment powstania przychodu ustala się co do zasady poprzez określenie momentu wykonania/częściowego wykonania usługi. Jednocześnie specyfika robót budowlanych powoduje, że ustalenie chwili wykonania usługi następuje z uwzględnieniem dokumentacji związanej z inwestycją i przebiegu procesu inwestycyjnego.

Z uwagi na złożony, wieloetapowy charakter usług budowlanych, moment wykonania takiej usługi najczęściej identyfikowany jest na podstawie dokumentów potwierdzających zakończenie określonego zakresu prac i przyjęcie ich do rozliczenia. Jednak z różnych przyczyn może brakować formalnego potwierdzenia (np. spór z inwestorem czy porzucenie budowy). Najczęściej za dokumenty pozwalające na ustalenie momentu wykonania usług budowlanych mogą służyć:

– protokół odbioru robót,

– protokół odbioru końcowego lub częściowego,

– świadectwo płatności,

– inwentaryzacja wykonanych prac,

– wpis w dzienniku budowy,

– inne dokumenty akceptacyjne, które potwierdzają zakończenie określonego etapu robót i umożliwiają jego rozliczenie, w tym korespondencja mailowa.

Jeżeli w danym przypadku:

1) w umowie z zamawiającym zostanie określone, że dany etap prac może być rozliczony (uznany za wykonany) po podpisaniu protokołu odbioru/innego równoważnego dokumentu akceptacyjnego;

2) podatnik nie będzie dysponować podpisanym protokołem odbioru lub innym dokumentem akceptacyjnym;

– usługa nie będzie mogła zostać uznana za wykonaną.

Zgodnie ze stanowiskiem zaprezentowanym przez Dyrektora KIS m.in. w interpretacji z 29 października 2026 r., sygn. 0111-KDIB2-1.4010.473.2026.2.BJ, przychód podatkowy powinien więc zostać rozpoznany:

1) dopiero w dacie ostatecznego odbioru inwestycji przez kontrahenta, czyli w dacie podpisania protokołu odbioru/świadectwa płatności/innego dokumentu akceptacyjnego lub w dacie zawarcia ugody z kontrahentem;

2) w dacie wystawienia faktury lub uregulowania należności przez kontrahenta,  jeżeli w danym przypadku wystąpią te zdarzenia pomimo braku formalnego odbioru robót budowlanych.

Dokumentacja źródłowa jest więc szczególnie istotna przy każdej usłudze budowlanej.